20 от най-смешните имена на хора в България

  • от
  • 16.02.2021
  • 4 Коментара
Сподели за здраве и пари!
24Shares

Българският език е изключително богат на смешни имена на хора. Колкото и да са популярни имена като „Александър“ , „Иван“ , Георги“ , „Мария“ , „Никол“ и прочие, някои нашенци са по-креативни в избора на имена за децата си. И не, не става дума за имена като „Алекс съм не Александър“ и „Ива съм не съм Ивайла“. Става дума за едни от най-смешните имена като Вангелуда или Шумейкър.

Най-смешните женски имена в България

Някои жени определено не са били пощадени при избора на тяхното лично име и когато се представят, хората ги напушва на смях. Не са имали възможността да изпъкнат със средностатистическо име, а всъщност са били кръстени на неща, на които ти най-вероятно не си си и мислел, че нещо може да бъде кръстено. Ето кои са най-популярните смешни женски имена в България.

6. Дренка Цървулкова

Първото предложение в нашата класация за смешни имена на жени е Дренка Цървулкова. Името й идва от дренки плодът на дряна. Ако имате приятелка с това име, трябва да я подсетите да почерпи по една чаша винце на Цветница.

5. Чайка Бележкова

Името Чайка Бележкова напомня на бяла птица, сграбчила хартия от дюнер. Наименувана е освен на морската птица, така и на руския роман на Николай Бирюков – „Чайка“. Да се чудиш за кое от двете са си мислели родителите й, като са я кръщавали. Как ли се обръщат към нея? Чайке?

4. Тоалетка Зикова

Интересното френско име на Тоалетка Зикова също хвана впечатлението ни. По принцип французите, както и повечето хора, го ползват, за да назоват масичка, на която се гримира жена. А у нас не само има човек с това име, ами според Фейсбук страницата си, Тоалетка изглежда досущ като Анджелина Джоли, или пък може би Анджи е копирала визията на Тоалетка…

Фейсбук профил на Тоалетка - едно от многото смешни имена в България.

3. Вангелуда Иванова

Иванова – добре. Ама Вангелуда напомня на Ванга или Вангелис и “луда”. Може майка и да е била луда по гръцкия музикант Вангелис. Интересното е, че на галено Вангелуда е Гуца, което на диалект значи прасе или свиня.

2. Кинче Кривошапкова

Кинче впечатлява с интересно първо име. Не сме сигурни какво точно значи то. Но за фамилията Кривошапкова определено имаме предположения, които на дали имат нужда от разяснение. И ако на профилната си снимка във Фейсбук Кинче не е с крива шапка, то нейната фамилия определено изкривява представите ни за имената в България.

Фейсбук профил на Кинче Кривошапкова - едно от най-смешните български имена

1. Марулка Славинкова – най-смешното женско име в България

Най-смешното женско име в нашата класация е на Марулка Славинкова. Името на тази дама предполага, че се храни доста здравословно. Но човек трябва и да се поглезва от време на време с малко сланинка …или славинка?

Най-смешните мъжки имена в България

При мъжете въпросът с имена изглежда доста по-сериозен. Причината за това е, че смешни мъжки имена въобще не липсват в българския език и буквално можеш да ги ринеш с лопата. Защо ли е това? Може би защото като по-силен пол мъжете са по-склонни да издържат на безумици? Все пак, Ето и най-отличителните сред тях.

14. Винету Келешев

Едно по-колоритно и забавно име в списъка ни е Винету Келешев. Той е кръстен на известния и любим на родителите му герой от романа на Карл Май.  Когато е по-голям винету се опитва да се прекръсти на Винету Индианов Вождов, но съда му отказва, защото промените на имената му стават систематично явление.

13. Великан Тодоров

Великан Тодоров, има голямо име означаващо огромен човек с много постижения. Ей големи Ора са великаните. Какво повече можем да кажем…

12. Босилчо Кърков

Босилчо впечатлява и с първо име, и с фамилия. Босилчо очевидно произлиза от растението босилек. Босилекът се смята за свещено растение за християните. Според тях, то расте там където е кървял Исус Христос.

А що се отнася до фамилията Кърков… Може би основоположникът на тази фамилия е къркал доста?

11. Пульо Пулев

Личното и фамилното име на Пульо Пулев имат един и същ произход. Пройзлиза от известният израз „ Сульо и Пульо“, който означава бедняка и слепеца. В тази връзка, Пульо Пулев, може би е еквивалент на Кьорчо Кьорчев?

При всички положения, произходът на тези имена се свързват с поглед или излъчване. Това напомня на жаргонният израз, че някой се е “опулил”.

10. Паун Запрянов

Имената на Паун Запрянов са взаимно изключващи се. Паунът е птица, която е известна с това, че се пери и надува. Ти къде си виждал паун да се е запрял някога? Хем така, хем така – не може!

9. Харалампи Чукчулов

Харалампи е едно от най-смешните имена в България. Значението му произлиза от гръцкия език и означава сияещ от радост.

Що се отнася до фамилията Чукчулов, може би става въпрос за чукчи или за чук, който не е чул нещо..?

8. Шумейкър Йорданов

Шумейкър буди у нас две предположения за произход на име:

  1. Шумейкър – кометата, обикаляща Юпитер, която е открита през 1993.
  2. Shoe maker – от английски – човек, който буквално прави обувки.

7. Африкан Симеонов

Името на Африкан определено не произлиза от Австралия. Може да бъде кръстен само на едно единствено нещо – континентът Африка.

А дали е бил там? Ако не е бил, то човекът, който е поставил началото на това фамилно име със сигурност или е бил там, или е бил с по-тъмна кожа.

6. Брилянт Иванов

Най-брилянтнито име в нашата класация е това на Брилянт Иванов. Получава брилянтното си име от фино обработените и шлифофавни брилянти. Името му също така значи “перфектен”.

5. Вовеки Веков Иванов

Това смешно име ще се помни завинаги от поколенията. Вовеки Веков Иванов е кръстен на популярната фраза „Во веки веков“, която значи “завинаги” или “за вечни времена”.

4. Куцар Фенеров

Ако личното име на Куцар Фенеров ти звучи доста куцо, трябва да запомниш, че то всъщност означава здрав човек. А може фамилията му да е Фенеров, защото първият и носител е бил доста ярък човек.

3. Хвърчилко Хвърчилков

Хвърчилко Хвърчилков или е кръстен на популярната детска играчка хвърчило или просто е бил вятърничев човек. Когато се разсеем, хората ни казват, че сме отвеяни като хвърчило. Предполагаме хвърчилко е отвян постоянно. А може човекът просто да е обичал летенето?

2. Щраус Занов

Шраус или е кръстен на птицата с най-дълъг врат или на известния австрийски композитор Йохан Щраус. За съжаление, ние не можем да кажем нито дали г-н Занов има дълъг врат, нито дали родителите му са били почитатели на симфониите.

1. Спермо Николов – най-смешното мъжко име в България

Спермо Николов изплува на върха на списъка ни със смешни имена. Предполагам на всички е ясно защо.

Много се постарахме да потърсим алтернативен произход на името Спермо, но за съжаление проучването ни остана безрезултатно.

За финал

“Само две неща са безкрайни – вселената и човешката глупост. За първото не съм сигурен.” е казал Алберт Айнщайн. Аз обаче мога да добавя и българската изобретателност в това число.

От хиляди години се показваме като изключително креативен народ. Всички сме майстор и доценти по всички науки. От векове се справяме с най-различни неизправности, посредством тел, вестник и плюнка. С имената ли няма да сме креативни?

Този списък с най-смешните български имена показва, че хората понякога действат без да мислят за последиците. И ако едно име се е струвало забавно за определени родители, то би било бреме за тяхното дете. Питайте Спермо.


П.П. Искаш ли и ти да напишеш такава статия в haha.bg? Регистрирай се и напиши черновата от профила си. Ние ще редактираме материала, ще го публикуваме и ще се погрижим да достигне до хиляди читатели. А ти ще обереш славата!

За негово величество автора: Иво Донев
Кажи нещо за себе си с няколко думи - да знаем.
Сподели за здраве и пари!
24Shares
Tags: , , , , ,
3.9 8 Гласа
Оцени материала
Абонирай се
Уведоми
guest
4 Изказвания
Най-нови
Най-стари Най-гласувани
Инлайн мнение
Виж всички
4
0
Изкажи си положението...x