Опасностите в Интернет – Ганьонимните

  • от Damyan
  • 28.10.2021
  • 0 Коментара
Сподели за здраве и пари!
33Shares

Опасностите в интернет са неизменна част от живота на всеки сърфиращ онлайн. Там ли си, потенциален обект си на хакери, тролове, измамници, изнудвачи и други престъпници. Не си бил жертва на подобни? Това е защото най-вероятно още не си попадал в полезренито им или не са ти намерили лесното. С други думи, ако още не ти се е случило, то доста вероятно е скоро да ти се случи. И за да не важи изразът “Парен каша духа…”, ще се опитам да внеса нотка осведоменост по някои интернет въпроси, обръщайки внимание на ежедневните онлайн опасности, както и на някои основни правила за сигурност и безопасност в интернет. Така имаш по-голям шанс да не си “парен”, за да няма какво да “духаш” после.

Хората, които ме познават, знаят, че съм дигитализиран човек, който се занимава с най-различни операции, свързани с интернет пространството. Поради тази причина, аз с две ръце съм застанал зад програмата на Теленор България за по-безопасна интернет среда и създаването на дигитални скаунти – Digital Scouts.

А най-отдолу на тази статия ще намериш въпроси от Digital Scouts, които ще те пробват колко отбираш от интернет на най-базово ниво. Все пак, за да надградиш, трябва да минеш през базата.

Кои са Ганьонимните?

Преди да продължим напред, нека подчертая разликата между Анонимните и Ганьонимните (кръстени от мен). Анонимните са хакери, до голяма степен заставащи зад каузи, докато Ганьонимните целят само да те изпързалят с цел лична облага. Ганьонимните нямат лична кауза. Техният двигател са парите и личните интереси.

фишинг, онлайн измамници

Онлайн измами

Онлайн измамите са лесни за дефиниция – “измами, които се случват онлайн” – гениално! Тяхната цел е основно финансова – Ганьонимният да изкара пари на нечий чужд гръб. Пример за онлайн измама е източването на банкови карти и онлайн разплащателни средства или пък лъжа, която може да провокира някого да даде пари за нещо, което никога няма да получи.

Източване на карти

Въвеждаш си информацията от банковата карта на място, което прилича на онлайн магазин, но се оказва, че е просто бутафория, създадена от онлайн измамници, за да получат данните на картата ти. Така те получават достъп до нея и изтеглят парите ти от нея или започват да харчат твоите пари за тяхна облага.

Кражба на профили

Всички имаме профили в социалните мрежи. Но чудил ли си се какво би станало, ако твоят профил или имейл попадне в чужди ръце?

Някои онлайн измамници крадат профили и после искат откуп на истинскте собственици на профила. Понякога, плащайки този откуп, ти имаш възможност да си върнеш профила за много по-кратък период от време, отколкото да чакаш съпорта на Инстаграм да реагира – лесни пари за някой Ганьонимен хакер.

По-опасното, обаче, е ако крадецът на профила реши да се представя за теб и да пише на близките ти от твое име – че си пострадал, че му трябват пари, че трябва да оставят отключено, защото си е забравил ключа и т.н. Тук последствията могат да бъдад доста лоши, защото се прави референция към опасен физически контакт с измамника.

А ако ти хакнат имейла, могат по най-лесен начин да достигнат до всички твои акаунти навсякъде. Помниш ли опцията “Забравена парола”? Чрез тази функция, Ганьонимният, който се е хакнал в имейла ти, може да ти смени паролите навсякъде и да получи достъп до всички твои онлайн акаунти.

Как могат да ти откраднат профила?

Ще дам пример, който се случи на мен. Инстаграм ми написа лично съобщение, което ме уведомяваше, че съм нарушил правилата им и може да загубя профила си. За да възразя, от мен се изискваше да кликна на линк и да въведа личните данни на профила си. Кликнах и се озовах на уебсайта на Инстаграм (уж). Въведох личните си данни и ги изпратих, а уебсайтът ми отговори “Вашето възражение беше прието”.

Предотвратяване На Измами, Измама, Корупцията

Доста бързо разбрах, че съм направил голяма грешка и мигновено смених паролата на акаунта си, което и ме спаси от онлайн измамника, който искаше да открадне профила ми. Оказа се, че не са ми писали Инстаграм, а просто профил, който ползва логото им за профилна снимка. А сайтът, на който попаднах, въобще не е бил на Инстаграм, въпреки, че изглеждаше досущ като техния уебсайт.

Фалшиви самоличности

Ще дам прост пример за онлайн опасност, създадена от фалшива самоличност:

Ганьонимен онлайн измамник създава фалшив профил, който много прилича на профила на твой приятел. Използва същото име, същите снимки и ти пише: “Хей, свободен ли си днес? Хайде да се срещнем пред училище!” – и ти отиваш. Обаче кой ти е писал, не е ясно.

Комуникация, Смартфон, Подвижен, Телефон

Така могат да те поставят в опасност или просто да те измамят.

Търговия с компромати

Изпратил си на приятел снимка, която те поставя в неблагоприятна светлина. После се оказва, че този “приятел” не ти е много приятел и започва да те изнудва, за да не разпространи снимката. Може да изисква от теб определени действия или директно пари.

Фалшива информация за теб

Някой е създал фалшив колаж с твоя лик, целящ да те злепостави или изнудва. Това може да отприщи голяма вълна от реакции, което да те постави в неприятна ситуация.

Тъжно, Болен, Плаче, Хлапе

С бързината на информационен обмен през социалните мрежи, тази фалшива мълва за теб може доста бързо да стане viral, превръщайки се в сензация!… на твой гръб. Знаеш ли как да се защитиш?

Заплахи

Заплахите са интернет опасност от висок клас. Директните заплахи в интернет са една от причините, които биха накарали органите на реда да се задействат мигновено. Такива заплахи могат да са, както закани срещу безопасността ти, така и намеци като:

  • Знам къде живееш!
  • Знам къде ходиш на училище!
  • Знам от къде се прибираш!
  • Наблюдавам те!

… и така нататък.

Но знаеш ли какво да правиш, ако някой те заплашва в интернет? Основното нещо, което трябва да направиш е да осведомиш родителите си, ако не си пълнолетен или органите на реда, ако си пълнолетен. Digital Scouts ще те тренира и подготви за основните заплахи в интернет и как да реагираш, ако се случи на теб.

Фалшиви новини, снимки/колажи, коментари и тролове

Тези ги слагам под общ знаменател, защото имат една и съща цел – да отприщят неистинни емоции с цел лична облага.

Фалшиви новини

“Защо ще му е на някой да си прави труда да създава фалшиви новини?” – ще попиташ ти.

“Оле-ле Боже-ле!” – ще ти отговоря аз, цитирайки известен сериал.

Както вече казах, фалшивите новини отприщват настроения, които не биха били отприщени без съответната фалшива новина. (Това беше гениална мисъл от моя страна).

С други думи, много по-лесно е да си измислиш фалшива новина, за да провокираш настроението на хората, отколкото да създадеш обстоятелствата, които ще провокират същото настроение. Публикуването на страница в интернет не струва почти нищо и не изисква кой знае какви усилия.

Лъжейки те за нещо, фалшивата новина може с минимална “инвестиция” (буквално стотинки), да накара маса хора да мислят и действат по определен начин.

Причините зад фалшивите новини са основно политически и икономически. Казано на по-прост език, фалшивите новини се ползват за провокация на хората, чрез неистинна информация, като основната цел е някой да се облагодетелства с власт, пари или някой да бъде дискредитиран.

Фалшиви снимки/колажи

Фалшивите снимки и колажи са един вид фалшива новина с визуален елемент. Целта на фалшивите снимки и колажи е същата като на фалшивите новини – да отприщят фалшиво настроение с икономическа или политическа цел. Ето пример за фалшива снимка/колаж:

фалшиви новини
Източник на фалшивата снимка: Фейсбук
Източник на оригиналната снимка: Капитал

Горната снимка е фалшива. Долната е истинска. Долната снимка е фалшифицирана, за да се създаде горната. А ако някой има съмнение дали горната снимка е продукт на долната, ще кажа да се обърне внимание на ъгъла на снимката, както и на това от къде точно минава кабелът върху табелата.

Но каква би била целта на тази снимка? Основната идея, за която се сещам е да се внуши на хората, че сме необразовани и бихме допуснали подобна грешка. Това повдига въпроси за нивото на образование у нас, както и за нивото на управление. А най-интересното е, че тази фалшива снимка циркулира от толкова много години в интернет, че тя дискредитира и се прилага на най-различни управляващи, които са се сменяли с времето.

Фалшиви коментари под публикации и новини в интернет

“Ама как може коментар да е фалшив? Нали го е написал някой?” – ще попиташ ти и въпросът ти ще бъде доста резонен. Ако трябва да пишем дефиниция на термина “фалшив коментар” то тя би изглеждала по някакъв подобен начин – “коментар, който съществува физически, но не е плод на истинско мнение по даден въпрос.”

Целта на фалшивите коментари е да създадат усещането, че определена маса от хора мисли по определен начин, независимо дали това е истината или не.

Фалшивите коментари обикновено се публикуват от фалшиви профили, по много.

Тролове

Троловете са вид Ганьонимни. Те са тези, които създават фалшивите новини, снимки и коментари. Троловете обикновено пазят своята анонимност, защото не желаят да застанат зад действията си с имената си. А ако не пазят своята анонимност, пазят в тайна факта, че са тролове.

Онлайн Трол, Кибер Тормоз, Хейтър, Шегаджия

Причините за това са две:

  1. Крият се от закона
  2. Срам ги е от действията им (ама парите са си пари, нали…)

Един трол обикновено стопанисва повече от един фалшив профил, от които да “пуска” фалшивото си съдържание сред обществото.

Троловете обикновено са платени. Подочувал съм оттук-оттам, че най-мотивираните и отдадени тролове могат да достигнат приходи от пет-цифрена сума на месец, стига това да донесе реални дивиденти за поръчителя.

Друг интересен факт е, че троловете са най-активни, когато има назрял социален или политически казус, където има сблъсък на интереси – избори например.

Как да се защитим дигитално?

Приоритетът на играта Digital Scouts е онлайн безопасността и да се научиш на правилата за безопасност в интернет.

Нека да вметнем сега няколко основни правила за сигурност и безопасност в интернет:

Използвай по-заплетени пароли

Добра парола: 5$iJz3j8i

Слаба парола: 123456789

Добрата парола е трудно да бъде запомнена. Но това, което ще те посъветвам е да си измислиш похват (ключ), който да използваш за всяка своя парола. Така ще можеш да се сещаш каква ти е паролата, в зависимост от услугата, която ползваш.

Използвай допълнителна защита

2-factor authentication-ът е добър начин да се защитиш от злонамерени хора в интернет.

Обновявай паролите си

Сменяй си паролите на акаунтите от време на време. Не забравяй да използваш добри пароли.

Не давай достъп до акаунтите си

Никога, ама никога не преотстъпвай акаунта си на някой друг. Не знаеш за намеренията на този друг човек. Освен това, ако си в някой магазин за техника, не се логвай в профила си, само за да тестваш някой таблет.

Не разпространявай компромати за себе си

Не качвай и не изпращай на приятели информация или снимки, които биха те представили в лоша светлина. Това може да ти спести много главоболие за в бъдеще.

Проверявай информацията

Прочел си нещо някъде в интернет? Това не означава, че е истина. Добре е да провериш източника, автора и датата на публикуване. Фалшивата информация обикновено е с анонимни автори, докато зад автентичната застават хора с имената си.

Потърси помощ

Ако си обект на някоя от гореизложените заплахи в интернет или на някоя, която не съм споменал (измамниците са креативни хора и постоянно измислят нови измами), то не се колебай да търсиш помощ и да сигнализираш.

Ако си непълнолетен, твоят най-добър приятел са твоите родители. Сподели на тях и те знаят как да реагират.

А ако си пълнолетен, не се притеснявай да търсиш 112, отдел Киберпрестъпления към ГДБОП, както и прокуратурата. В крайна сметка, тяхната работа е да се борят срещу такива престъпления.

Но дано не се стига до там!

Заключение

Е, надявам се не съм те изплашил много, описвайки всички тези опасности, които циркулират постоянно в интернет. Целта със сигурност не е да се плашим, а по-скоро да знаем как да реагираме, ако не дай си Боже се случи на нас. Едно знай – ако попаднеш в онлайн беда, не си сам. Няма нищо странно да потърсиш помощ. Затова хората сме тук на този свят – да си помагаме. Страшното е, ако не потърсиш помощ. Тогава даваш на Ганьонимните цялостна власт, с което те започват да се чувстват още по-безнаказани. Затова не стой безучастно, а се включи и подкрепи Digital Scouts, за да може повече хора да знаят преди да скролват. Аз ще ви осведомя за следващия старт на играта. А ако искаш да се пробваш от сега, отдолу ще намериш няколко от тях.

Я да видим сега накъде си с правилата за интернет безопасност. Ето ти пет примерни въпроса!

Защо се създават фейк новини?

Паролата ти е силна, ако:

В интернет имам право да...?

Трол в социалните мрежи означава?

Не качвам своя снимка, ако...

За негово величество автора: Дамян Диамандиев Победител ВИП Админ
Направих този сайт. Пак заповядайте.
Сподели за здраве и пари!
33Shares
Tags: , , , , ,
5 2 Гласа
Оцени материала
Абонирай се
Уведоми
guest
0 Изказвания
Инлайн мнение
Виж всички
0
Изкажи си положението...x