“Две крави” през призмата на културните различия

  • от Damyan
  • 14.09.2019
  • 3 Коментара
Сподели за здраве и пари!
5Shares

Тази статия е провокирана от Фейсбук публикация на мой приятел – Георги Хаджов. Въпросната публикация обяснява най-различни политически, социални и културни ситуации, посредством притежанието и оползотворяването на две крави. Поиграх си с превода, разнообразих леко и добавих малко и от мен. Ето сега да ви понауча:

Какво е комунизъм?

Ти имаш две крави, но държавата ти ги взема. В замяна получаваш малко мляко от време на време.

Image result for stalin laughs

Какво е социализъм?

Имаш две крави, но държавата те принуждава да дадеш едната на комшията ти, който е мързелив и няма крави.

Какво е фашизъм?

Имаш две крави, но държавата ти ги взема, след което ти продава млякото им.

Хитлер харесва това

Какво е традиционен капитализъм?

Имаш две крави. Продаваш едната и си купуваш бик. Бикът опложда кравата, която ражда телета. Създаваш стадо, което се размножава и допринася икономически за благосъстоянието ти. Продаваш регулярно млякото и живееш с печалбите. На дърти години продаваш цялото стадо и се пенсионираш с приходите от сделката.

Какво е венчър капитализъм?

Имаш две крави. Продаваш три от тях на своето публично дружество, посредством насрещен акредитив от банката на баджанака ти. После преобразуваш въпросния дълг в собственост чрез обществена поръчка, за да си възвърнеш и четирите крави с данъчно освобождаване за пет крави.

Правата на млякото от тези шест крави се трансферира към офшорно дружество на Кайманите, тайно управлявано от мажоритарен състав акционери, които продават правата на млякото от всичките седем крави обратно на твоето публично дружество.

Годишният корпоративен отчет обявява пртежанието на седем крави с опция за още една.

Image result for monopoly man thumb up

Какво е бюрокрация?

Имаш две крави. Държавата ти ги взема и двете, застрелва едната, започва да дои другата и регулярно изхвърля млякото през прозореца.

Image result for нап данни
Недей клика. Само снимка е… 😉

Италианска корпорация

Имаш две крави, но не знаеш къде са. Затова излизаш да обядваш.

Френска корпорация

Имаш две крави. Организираш първо стачка, после митинг, после гражданско неподчинение и бунт. Блокираш улиците и бизнеса, защото искаш три крави.

Американска корпорация

Имаш две крави. Продаваш едната и принуждаваш другата да дава мляко колкото четири крави. После наемаш консултант, който да изготви анализ защо, аджеба, кравата е умряла.

Швейцарска корпорация

Имаш 5,000 крави на различни собственици и нито една не е твоя. Таксуваш всеки собственик затова, че си държи кравата при теб.

Ирландска корпорация

Имаш две крави, но едната е кон.

Австралийска корпорация

Имаш две крави. Бизнесът изглежда да върви добре. Направо затваряш офиса и отиваш да пиеш няколко бири с приятели.

Китайска корпорация

Имаш две крави и 300 работника да ги доят. Твърдиш, че имаш висока заетост, ниска безработица и висока продукция. Затваряш медиите и арестуваш журналистите, които отразяват действителността.

Индийска корпорация

Имаш две крави …и ги боготвориш!

Иракска корпорация

Всички казват, че имаш много крави. Ти им казваш, че нямаш нито една. Да, ама те не ти вярват и затова ти пръскат задника от снаряди и бомби, изравняват те със земята и превземат страната ти. Ти все още нямаш крави, но сега поне е демокрация.

Британска корпорация

Имаш две крави. И двета са грозни и луди.

Гръцка корпорация

Имаш две крави, които си взел от френска и немска банка. Ти изяждаш и двете. После френската и немската банка идват да си търсят регулярните вноски от мляко, което ти вече нямаш. Затова звъниш на Международния валутен фонд, който ти отпуска други две крави, за да си покриваш дълговете към немската и френската банка. Ти изяждаш и тях. Банките и Международния валутен фонд идват да си търсят млякото и кравите, но ти си на фризьор.

…и сега няколко и от мен:

Руска корпорация

Имаш две крави, но ти си пиян и ги виждаш като четири. Мислиш, че имаш много и това те прави щастлив.

Македонска корпорация

Имаш две крави. Едната си я взел от България, а другата от Гърция. Трудно ги гледаш, затова се опитваш да ги върнеш обратно в родните им стада и да събираш мляко от там.

Турска корпорация

Имаш две крави. И двете са от кръста нагоре крава, от кръста надолу мъж.

Българска корпорация

Имаш две крави от баба си. Отиваш в София, за да работиш в IT фирма, и кравите умират от глад в обора. Виновен е Делян Пеевски.

Класически българин

Софийска корпорация

Пишеш във Фейсбук, че имаш две крави, но всъщност нямаш крави, а Айфон на изплащане.

Варненска корпорация

Имаш две крави, но ги пасеш само през лятото. Зимата ги преотстъпваш на софийска корпорация те да си ги пасат.

Пловдивска корпорация

Имаш две крави, ама по тез’ баири как да ги гледаш, майна?

Видинска корпорация

Имаш много крави, но никой не го е*е. Тебе също не те е*е.

Пернишка корпорация

Имаш две крави, но трудно установяваш, че с бой повече мляко няма да дадат. Едната умира от раните си, а другата бяга в София с твоя Голф 2.

Само “две крави”? Да, ама не!

Проучвания в последно време показват, че един от най-големите замърсители на планетата са газовете, които животните отделят. Да, за пръдня и оригване говорим.

Пърдяща крава

Статия на The Guardian споделя, че тъй като кравите имат четири стомаха, те отделят огромно количество газове всяка година. Една крава може да отдели до 200 кг. метан на година. А метанът е газ с отвратителни последствия за глобалното затопляне.

Тъй като кравите са източник и производител на голяма част от менюто на човека, те се отглеждат в особено големи размери. Елементарно търсене в Гугъл показва внушителната бройка от около 1.5 милиарда живи крави по света. Това определя по около 1 крава на всеки 4-5 човека в световен мащаб.

1.5 милиарда крави умножено по 200 кг. метан = 300 милиона тона метан в нашата атмосфера всяка година. И това е само от кравешка пръдня. Как е, а?

П.П. Снимките от публикацията на Георги са брандирани с логото на NewsTalk.zb, поради което им давам кредит – нали съм готин, все пак?

П.П.П. Искаш ли и ти да напишеш такава статия в haha.bg? Регистрирай се и напиши черновата от профила си. Ние ще редактираме материала, ще го публикуваме и ще се погрижим да достигне до хиляди читатели. А ти ще обереш славата!

За негово величество автора: Дамян Диамандиев Победител ВИП Админ
Направих този сайт. Пак заповядайте.
Сподели за здраве и пари!
5Shares
Tags: , , ,
0 0 Гласа
Оцени материала
Абонирай се
Уведоми
guest
3 Изказвания
Най-нови
Най-стари Най-гласувани
Инлайн мнение
Виж всички
3
0
Изкажи си положението...x