Един пиян шофьор – варненецът Йосиф Иванов

  • от Damyan
  • 08.10.2018
  • 0 Коментара
Сподели за здраве и пари!
187Shares

Става въпрос за едно видео, което от няколко години витае из интернет пространството. Клипът, заснет от репортерите на БНТ, показва лек пътнотранспортен инцидент, причинен от видимо пиян шофьор.

Започваме директно с въпросното видео, за да видите, аджеба, защо съм отделил време да пиша за този човечец. Цъкни триъгълничето и изгледай тази колоритна минута.

Аз ви обещах, че ще напиша статия за този човек. Въпреки, че репортажът е стар, аз вярвам в нуждата да се запознаете по-отблизо с един пиян шофьор, който, всъщност, по принцип не е пил и по принцип му е за първи път.

Пиян шофьор в кв. Левски, гр. Варна

Очевидно на момчето не му е било лесно и потегляйки с „мрррръсна гас“ губи управление над колата, изтърва пътя и забива предницата си в съседната уличка. Най-важното е, че инцидентът се разминава без пострадали, слава богу. Но е велика реакцията и поведението на въпросния пиян шофьор, който всъщност не е пил… и му е за първи път.

„Просто излязох от пътя…“

…са първите думи на варненеца Йосиф Иванов пред екипа на БНТ. Това са най-точните думи за положението, в което се намира главният герой, защото описват ситуацията буквално и преносно.

Ама не е само това… Искам да обърнете специално внимание на частта, в която той изрича тези думи. Забележете, че в момент на жестикулиране момчето закача микрофона на репортерката с цигарата си. Горкото момиче мигновено прокарва пръсти през микрофона, за да изчисти тлеещото „огънче“ и да предотврати щетата.

просто излязох от пътя

ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА!!!

Егати старта на интервю! Като че ли първите две секунди обясняват всичко в тази нелепа ситуация. И между другото, отзад има полицай, който или пише нещо по случая, или си купува баничка от закуските.

Но репортерката е професионалист и продължава въпросително:

– „Излязохте..? Изпуснахте… колата… управлението, така ли?“

А нашият видимо пиян шофьор е кратък и лаконичен:

– „Да, да, да.“

Репортерката продължава:

– „Но иначе нищо Ви няма?
– Не, не, не“ – продължава да е пестелив откъм думи.

Завръзката на диалога се появява, когато репортерката задава въпрос относно процедурите, касаещи ситуацията на шофьора. Казвам „завръзката“, защото тук отговорът изисква изричането на думи съдържащи повече от две букви.

Нашият герой е разкрит:

– „Шакмм да виаъа становишту на польцайтьи.“

варненецът Йосиф Иванов

Ето тук вече се хвърля светлина върху ситуацията. Главният герой очевидно е излязъл от пътя… И този поглед – за 3 секунди изразява три различни емоционални състояния – от безразличие, през заплашително излъчване до невероятна угриженост. Преплитането на чувства и емоции обрисува пейзаж, който напомня на Венци Куцаров от Тутурутка в скеча „Шпрайт“:

Венци Куцаров - Един Шпрайт

Но въпреки това Йосиф Иванов смело доуточнява:

– „Шакъми гражднск зашита в момента.“

Обърнете внимание на тези реплики, защото накрая ще видите въпросната „гражданска защита“.

По принцип не съм пил…

Ситуацията е повече от очевидна и, разбира се, в реда на нещата е репортерката да накърти на болното място, за да разобличи закъсалия злосторник!

– „А вие да не сте пил?“

Нашият е железен в увереността си, лаконичен и отново пестелив откъм думи:

Пиян шофьор

– „Не, не съм пил.“

Очевидно е, че говоренето не му е приоритет в момента, имайки предвид затрудненията, които среща с изричането на буквите „ч“, „р“, „п“, „щ“ и „ц“.

Следващият кадър олицетворява щастието на един пиян човек в целия му блясък. На мен лично тази физиономия ми пълни душата до горе:

Пиян Шофьор Варна

Забележете непринудената усмивка, от която лъха детска невинност. Сякаш всички беди на този свят са изчезнали. Проблемите ги няма. Сякаш никога не е излизал от пътя и сякаш никога няма да му вземат кръвна проба за алкохол.

Но тази радост бива нарушена от следващия въпрос на дамата с микрофона:

– „В настроение сте, виждам. Така ли е?“

Тук нашия херой усеща, че не е редно да е „в настроение“ и веднага нарушава собствения си душевен мир с лаконично отрицание:

– „Не.“

пиян шофьор - по принцип не

Такава рязка смяна на настроенията и Камен Донев не би могъл да постигне. Първоначалната безгрижна радост бива заменена от хладнокръвната самоувереност, придружена от типичните кратки и лаконични отговори.

Но интервюиращата усеща, че е напипала правилното място и продължава да дълбае. Проследете последвалия диалог:

– „Притеснен ли сте сега?
– Не.
– Няма за какво?
– Порцип не.
– А случвало ли се е така друг път някакви такива неща?
– Порцп ми е за пъри път.“

Въпреки самоувереността на нашия пиян шофьор, той не осъзнава, че се е оплел в собствените си мрежи. Защо ли? Ами защото използва звуците, които вече уточнихме, че той не е способен да произнася в това си състояние: „р“, „п“ и „ц“. Но тези звуци са неизбежна част от варненския жаргон, съдържащ уточнителната фраза „по принцип“, касаейки се до определено твърдение.

Дано да е, дано да е така…

В продължение на предния диалог интервюиращата дама пожелава на нашия герой да няма повече такива произшествия:

– „Дано да е и за последен.“

Пияният шофьор е напълно съгласен с дамата:

Пиян шофьор - дано да е така

Прав е. Казва ли ти някой дали няма да се озовеш пиян зад волана някой път? Пу-пу! Дано никому не се случва! „Дано да е, дано да е така!“ Но в крайна сметка никой не е цар на съдбата си. Ако ти е отредено да се накълвеш яко и да шофираш, не можеш да го избегнеш по никакъв начин. Съдба, какво да правиш? Кой си ти да се противиш? Кой ли може да ти обещае, че човекът няма пак да се озове зад волана подпийнал? Ама айде дано да не ти идва на главата и да не се случва, защото не се знае, знае ли се.

Заключителни мисли

В заключение ще кажа, че това ми е любимият видео клип в интернет пространството, защото показва смешната страна на абсурда. И е смешно, защото инцидентът се е разминал без пострадали. Трезвеният човек е неспособен да реагира по подобен начин. А преплитането на настроения и красноречиви физиономии придава на ситуацията колорит, присъщ на филм с Луи Дьо Фюнес.

Всеки път като гледам това видео се заливам от смях. А то не може да се гледа само веднъж. Когато си го пуснеш някой път, всъщност го гледаш повече от веднъж. И понеже гледането на това видео спря да ме удовлетворява по начина, по който искам и реших да сформирам този материал.

Ааа, да. Нали ви обещах да ви покажа въпросната „гражданска защита“:

Гражданска Защита

Точно така – полицай, случаен минувач, баничарка и въже. Чук, шило и манго прави канго.

С общи усилия успяват да изтласкат колата и тя се понася на собствен ход по улицата. Не е ли това предпоставка за друго произшествие? После Йосиф им е виновен…

Айде!

Видеоматериали – БНТ


П.П. Искаш ли и ти да напишеш такава статия в haha.bg? Регистрирай се и напиши черновата от профила си. Ние ще редактираме материала, ще го публикуваме и ще се погрижим да достигне до хиляди читатели. А ти ще обереш славата!

За негово величество автора: Дамян Диамандиев Победител ВИП Админ
Направих този сайт. Пак заповядайте.
Сподели за здраве и пари!
187Shares
Tags: , , , ,
0 0 Гласа
Оцени материала
Абонирай се
Уведоми
guest
0 Изказвания
Инлайн мнение
Виж всички
0
Изкажи си положението...x